Juno Selection Fund: 1e kwartaal 2016

Negatieve koersontwikkeling eerste kwartaal 2016 voor Juno Selection Fund

Wassenaar – 14 april 2016 – Het Juno Selection Fund, dat zich toelegt op beleggingen in Europese kleine- en middelgrote (familie)ondernemingen, kende een lastige start van het jaar. Hoewel de 10-15% winstgroei bij onze deelnemingen conform onze verwachtingen was, bleven de koersen van deze bedrijven duidelijk achter bij hun verwachte winstontwikkeling. Het Juno Selection Fund daalde in de eerste drie maanden van het jaar met 9,8%.
 
Uiteraard is het Juno Selection Fund niet immuun voor wat er in de aandelenmarkt als geheel gebeurt. We blijven onze focus houden op de lange termijn en proberen ons niet te laten afleiden door het fluctueren van de koersen op de korte termijn. De groep bedrijven in de Juno portefeuille moet als geheel hun winst met tussen de 10% en 15% per jaar kunnen laten groeien.
 
Hoewel die winstgroei ook in 2016 weer aanwezig is, is de vertaling naar koersstijgingen op de korte termijn niet altijd lineair. Zoals we in het verleden hebben gezien, én in de toekomst nog vaker tegen zullen komen: er zullen perioden zijn dat we achterblijven bij de Europese aandelenmarkten. We verliezen weleens een sprintje, maar het gaat erom dat we de marathon blijven winnen.

Onze selectie van bijzondere, (familie)bedrijven kon in 2015 niet alleen een stevige winstgroei (+21%) noteren, ook is nu duidelijk hoe succesvol ze zijn: de netto winstmarge bedroeg maar liefst 17% en het rendement op kapitaal kwam uit op een indrukwekkende 30%. De waardering van deze groep is in 2016 alleen maar aantrekkelijker geworden doordat de koersen daalden maar de winsten verder toenemen. Om die reden blijven we optimistisch over de komende drie kwartalen, en vooral ook voor de langere termijn. We zien de zwakte in de prijzen van kwalitatief goede bedrijven daarom als een uitgelezen kans om selectief aandelen in deze sterke ondernemingen bij te kopen, en allerminst als reden tot zorg.

Lange termijn performance blijft zeer sterk
Met een gemiddeld rendement van 12,9% per jaar sinds de oprichting van het fonds in 2008, is Juno tevreden. Over die gehele periode laat het fonds ook een zeer sterke performance zien in vergelijking met de indices en andere fondsen in haar segment.

•    Rendement 2015: +32,9%
•    Rendement Q1 2016: -9,8%
•    Gemiddeld jaarlijks rendement afgelopen vijf jaar: +15,9%
•    Beheerd vermogen in het beleggingsfonds groeit tot boven de € 120 mln **

* Euromoney Smaller Companies Index
** In totaal beheert Juno Investment Partners meer dan 185 mln euro in deze strategie, verdeeld over het Juno Selection Fund en via directe mandaten van institutionele klanten.

Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds was jarenlang gesloten voor verdere (bij)stortingen, maar is sinds april 2023 weer opengesteld voor bestaande participanten.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Kom langs

Onze participanten zijn altijd welkom, een afspraak is niet nodig. Nog geen participant en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We vertellen u graag meer.

Onze contactgegevens