Over ons

HomeOver ons

OVER ONS

De Naam JUNO

De origine van de naam Juno, verwijst naar de godin Juno uit het oude Rome. Juno was daar de oppergodin en getrouwd met Jupiter. Juno was de koningin van de hemel en de maan. Zij is tevens bekend uit de Griekse oudheid als Hera, koningin van de goden. Juno werd aanbeden als beschermer en raadgever voor zaken die de Romeinse staat aangingen en zij was tevens de patroon van de stad Rome.

Juno Moneta

In één van de vele gedaantes van Juno, komt zij voor in de oudheid als Juno Moneta: geroemd om haar capaciteiten om te waarschuwen voor naderend onheil. Cicero schrijft dat deze haar toegedichte capaciteit afstamt van het feit dat de stem van de godin was gehoord in haar tempel ten tijde van de aardbeving: ‘ut sue plena procuratio fieret’. Suidas stelt dat ten tijde van de oorlog met Tarentum de Romeinen toegang tot geld kregen door het advies van de godin Juno te volgen. Hieruit volgde dat de Romeinen haar de naam Juno Moneta gaven.

Oorsprong van geld en munten

In haar capaciteit als Juno Moneta, waarschuwt Juno voor onheil, en waakte zij over de schatkist van het Romeinse rijk. Haar tempel bevond zich op de Arx bij Rome. Vermoedelijk rond 269 voor Christus werden op die plek zilveren munten geïntroduceerd in het betalingssysteem. Deze munten werden geslagen naast de tempel van Juno. Haar naam, Moneta, werd uiteindelijk het synoniem voor geld, ‘money’.

Juno Investment Partners

Juno Investment Partners koos de naam Juno, omdat zij waakzaamheid en de rol van hoeder over het vermogen symboliseert. Juno werd bovendien opgericht in de maand juni, in het jaar 2007.