Juno Selection Fund

Persbericht: Juno Selection Fund bereikt binnenkort maximale omvang

Wassenaar – 6 april 2017 – Het Juno Selection Fund heeft het afgelopen jaar veel nieuw vermogen van particuliere en institutionele beleggers aangetrokken. Gecombineerd met een sterk rendement de afgelopen jaren, zorgt dat ervoor dat het fonds bijna zijn maximale omvang heeft bereikt. Beheerder Juno Investment Partners heeft daarom besloten per 1 juni 2017 geen nieuwe participanten meer toe te laten. De resterende ruimte kan dan worden benut voor bijstortingen van de huidige participanten. Verwacht wordt dat ook die ruimte later dit jaar volledig zal zijn ingevuld. Juno blijft haar investeringsstijl en strategie voortzetten, die al bijna 10 jaar consistent en met succes wordt uitgevoerd.

Juno belegt voornamelijk in familiebedrijven uit de Europese small- en midcap sector, met een geconcentreerde portefeuille. Deze bestaat uit tien tot vijftien posities die voor lange tijd, veelal meer dan vijf jaar, worden aangehouden. Een directe consequentie van deze geconcentreerde investeringsstijl in kleinere en middelgrote bedrijven, is dat er een limiet is aan hoeveel geld er kan worden beheerd. Deze limiet wordt gedicteerd door liquiditeit: de mate waarin het mogelijk is om bestaande posities af te bouwen, of hoe gemakkelijk nieuwe bedrijven in de portefeuille kunnen worden opgenomen zonder teveel opwaartse koersdruk te veroorzaken.

Naast het fonds beheert Juno directe mandaten voor institutionele klanten. De beleggingen in die mandaten zijn identiek aan die in het fonds. Zowel het fonds als de daaraan gespiegelde directe mandaten, hebben de afgelopen jaren een sterke instroom aan kapitaal gezien. Onlangs heeft Juno een nieuw groot direct mandaat getekend met een Brits pensioenfonds. Hierdoor is het beheerd vermogen nu min of meer gelijk verdeeld tussen het fonds en de mandaten (zie grafiek). Dit geeft een gezonde balans tussen de afhankelijkheid van grote institutionele klanten en onze meer dan driehonderd loyale participanten in het Juno Selection Fund.

“Onze investeringsstijl is onze succesformule en daarom belangrijker dan het totaal beheerde vermogen. Dat is ook waarom er een maximum aan het te beheren fondsvermogen zit.”

Lennart Smits

“Onze investeringsstijl is onze succesformule en daarom belangrijker dan het totaal beheerde vermogen. Dat is ook waarom er een maximum aan het te beheren fondsvermogen zit.”, aldus Lennart Smits, beheerder en mede-oprichter. “Met de koersstijgingen van de afgelopen jaren is de totale omvang van de beleggingsmarkt gegroeid. Daarom kon de maximale omvang van het fonds naar boven worden bijgesteld. Tegelijk is het fonds erg in trek geweest bij bestaande en nieuwe participanten waardoor het belegd vermogen de laatste jaren snel toenam. Omdat we nu in de buurt van de limiet komen, worden er binnenkort alleen nog bijstortingen van bestaande participanten geaccepteerd. De mandaten die wij beheren, beslaan ongeveer 50% van het beheerde vermogen en hebben daarmee nu hun max bereikt.”, aldus Frans Jurgens, beheerder en medeoprichter.
Als gevolg van marktomstandigheden, beleggingsresultaten en de hoogte van het totale vermogen onder beheer kan er op termijn wellicht wel weer meer ruimte beschikbaar komen. Bijvoorbeeld als participanten uitstappen, of directe mandaten worden beëindigd.


Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds was jarenlang gesloten voor verdere (bij)stortingen, maar is sinds april 2023 weer opengesteld voor bestaande participanten.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Kom langs

Onze participanten zijn altijd welkom, een afspraak is niet nodig. Nog geen participant en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We vertellen u graag meer.

Onze contactgegevens