Juno Selection Fund

Juno Selection Fund optimistisch gestemd ondanks negatief rendement in 2018

Wassenaar – 28 januari 2019 – Het Juno Selection Fund heeft over het jaar 2018 een rendement behaald van -5,4%, voornamelijk als gevolg van het negatieve sentiment in het laatste kwartaal, toen het rendement sterk in het rood schoot.
 
Ondanks het negatieve rendement voor het hele jaar, slaagde Juno erin om in relatieve zin wel de verschillende indices voor blijven. De index van Europese kleine en middelgrote bedrijven, de EMIX Smaller European Companies Index, daalde met 14,5% voor het jaar. De Nederlandse AEX-index (met dividend geherinvesteerd) verloor ook meer, met een daling van 7,9%.
 
Het afgelopen jaar kende voor het Juno Selection Fund twee gezichten. Het fonds behaalde eind augustus zijn hoogste netto vermogenswaarde ooit en leek op een aantrekkelijk jaarrendement af te stevenen. Bovendien sloot het fonds vanwege een sterke instroom van additioneel vermogen van zijn klanten per 1 oktober voor bijstortingen, nadat eerder de deur al was dichtgegaan voor nieuwe klanten. Achteraf bezien een ongelukkig moment, omdat in de laatste drie maanden een stevige koerscorrectie op de aandelenbeurzen plaatsvond.
 
De correctie op de beurzen werd onder meer ingegeven door een verwachte vertraging in de economisch groei in China door de handelsoorlog en het directe effect daarvan op de winsten bij ondernemingen in Europa en de VS. Ook speelden de aanhoudende onzekerheid over de Brexit en de budgettaire discussies tussen Italië en de EU geen positieve rol.
 

“In het verleden zagen we steeds dat deze structureel aanhoudende winstgroei van de bedrijven in de portefeuille zich op termijn vertaalt in hogere beurskoersen.”

Lennart Smits

Er zijn verscheidene negatieve impulsen geweest de laatste tijd, maar uiteindelijk zijn lagere winstverwachtingen de belangrijkste aanleiding van een dergelijke correctie. Volgens Frans Jurgens, portfolio manager en medeoprichter van het fonds ligt daarin echter juist de kracht van het Juno Selection Fund: “Wij selecteren onze bedrijven immers op basis van hun stabiele winstgroei, die onafhankelijk is van economische cycli. Wij staan intensief in contact met onze bedrijven en onze recente gesprekken met hen geven een hoge mate van vertrouwen in hun aanhoudende bovengemiddelde winstgroei. Die winstgroei is namelijk de belangrijkste motor achter toekomstige koersappreciatie.”
 
Zijn collega portfolio manager en medeoprichter Lennart Smits is derhalve optimistisch gestemd: “Niet alleen hebben we vertrouwen in de aanhoudend positieve onderliggende winstgroei van onze bedrijven over zowel 2018 als 2019, maar ook verder vooruitkijkend zien we een duidelijk bovengemiddelde winstgroei bij de vijftien (familie)bedrijven in het Juno Selection Fund. In het verleden zagen we steeds dat deze structureel aanhoudende winstgroei van de bedrijven in de portefeuille zich op termijn vertaalt in hogere beurskoersen. Daarom geloven we sterk in koersherstel en aansluitend verdere koersappreciatie van de bedrijven in de portefeuille.”
 
De portefeuille van het fonds telt momenteel 15 deelnemingen waarvan Grenke, Simcorp en Technogym de 3 grootste zijn.


Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds was jarenlang gesloten voor verdere (bij)stortingen, maar is sinds april 2023 weer opengesteld voor bestaande participanten.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Kom langs

Onze participanten zijn altijd welkom, een afspraak is niet nodig. Nog geen participant en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We vertellen u graag meer.

Onze contactgegevens