Juno Selection Fund

Juno Selection Fund: 4e kwartaal 2016

Juno Selection Fund weet jaar in de plus af te sluiten en blijft onveranderd positief gestemd over de toekomst

  • Onderliggende bedrijven blijven uitstekend presteren
  • Totale rendement sinds oprichting van +206% houdt marktindices en branchegenoten op afstand
  • Juno ondervindt tegenslag van Trump-rally maar weet jaar toch positief te eindigen met +2%

Wassenaar – 25 januari 2017 – Het Juno Selection Fund, gespecialiseerd in beleggingen in Europese kleine- en middelgrote (familie)ondernemingen, heeft 2016 weten af te sluiten met een positief resultaat en sloot 2% hoger dan het jaar ervoor. Sinds de verkiezing van Trump presteerde de aandelenmarkten uitstekend maar daarbij werden voornamelijk aandelen uit cyclische sectoren en financiële waarden gezocht. Dit ging ten koste van de kwalitatieve groeiaandelen die Juno in portefeuille heeft. Het laatste kwartaal werd dan ook afgesloten met een min van 1%. Over het hele jaar genomen presteerde Juno conform de benchmark, de Euromoney Smaller Europe index, met een plus van 2%.

Het totale rendement sinds oprichting van het fonds bedraagt nu +206%. Het beheerd vermogen in het fonds steeg gedurende 2016 opnieuw sterk. Met de komst van ruim tachtig nieuwe participanten gedurende het jaar, liep het totaal aantal op tot 280, die tezamen meer dan €170 miljoen in beheer hebben gegeven.

•    Rendement 2016: +2%
•    Rendement Q4 2016: -1%
•    Gemiddeld jaarlijks rendement afgelopen vijf jaar: 20,2%
•    Beheerd vermogen in het fonds 170 mln euro*

Ondanks de minder voorspelbare economische en politieke ontwikkelingen in Europa en de rest van de wereld, zijn de verwachtingen van het beheerteam van het Juno Selection Fund voor 2017 onveranderd positief. Gesprekken met de directies van de bedrijven in de portefeuille onderstrepen dit vertrouwen en bevestigen dat ze in staat moeten zijn om ook dit jaar een voorspelbare winstgroei te genereren. Voor de groep bedrijven waarin Juno is belegd, wordt als geheel een groei verwacht die tussen de 10 en 15% ligt. De winstgroei van de deelnemingen laat zich echter niet op een voorspelbare, directe lineaire wijze vertalen naar hogere koersen op de beurs en dus biedt dit volgens de beleggers van Juno mooie kansen voor geduldige en gedisciplineerde investeerders met een langere termijn focus.

De vijf grootste belangen in Juno Selection Fund zijn de volgende bedrijven: SimCorp,
Dialog Semiconductor, Sartorius,
Grenke en U-blox.

Frans Jurgens, directeur en medeoprichter van Juno: “Tegen een winstgroei van 2% voor de Europese markt als geheel, konden de deelnemingen in het Juno Selection Fund een winsttoename van (naar verwachting) 12% rapporteren. Aangezien de koers van het fonds slechts met 2% steeg in 2016, werd de portefeuille 10% goedkoper gedurende het jaar. Tel daarbij op het vooruitzicht voor een voorspelbare gezonde 10-15% winstgroei voor 2017, en u zult begrijpen waarom we aanhoudend positief zijn voor het komende jaar, en de langere termijn.”

Lennart Smits
, directeur en medeoprichter van Juno: “Naast nieuwe participanten groeide het vermogen in het fonds tevens doordat bestaande participanten besloten om ons een groter gedeelte van hun vermogen toe te vertrouwen. De klanten die bijstortten maakten 40% van de instroom van dit nieuw vermogen uit. We zien een dat als een teken van aanhoudend vertrouwen in Juno, en dragen deze grote verantwoordelijkheid met trots.”

*In totaal beheert Juno Investment Partners 240 mln euro in deze strategie, verdeeld over het Juno Selection Fund en via directe mandaten van institutionele klanten.


Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds was jarenlang gesloten voor verdere (bij)stortingen, maar is sinds april 2023 weer opengesteld voor bestaande participanten.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Kom langs

Onze participanten zijn altijd welkom, een afspraak is niet nodig. Nog geen participant en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We vertellen u graag meer.

Onze contactgegevens