Juno Selection Fund

Juno Selection Fund: 1e kwartaal 2018

  • Onderliggende bedrijven blijven uitstekend presteren
  • Totale rendement sinds oprichting* van +257 % houdt marktindices en branchegenoten op afstand
  • Nog geen snelle rentestijging verwacht, ondanks onrust in de markt

Wassenaar – mei 2018 – Het Juno Selection Fund, gespecialiseerd in beleggingen in Europese kleine- en middelgrote (familie)ondernemingen, heeft het eerste kwartaal 2018 weten af te sluiten met een uitstekend resultaat en behaalde een rendement van 9,7%. De Euromoney Smaller Company Index daalde met 3,1%, terwijl de Nederlandse AEX-index daalde met 2,4%.

Het Juno Selection Fund bestond jongstleden 11 januari tien jaar en behaalde in die periode een gemiddeld jaarrendement van 13,3% per jaar. Vanwege de sterke instroom van geld en goede rendementen, is het vermogen onder beheer de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarom is sinds juni 2017 het fonds gesloten voor nieuwe participanten.

Juno heeft een consistente beleggingsstrategie waarbij na strenge selectie een zeer geconcentreerde portefeuille van sterk geleide familiebedrijven wordt samengesteld. Belangrijk in die keuze is dat de bedrijven jaar op jaar hun winsten op redelijk voorspelbare wijze kunnen laten groeien. Daarnaast is de consistent toegepaste waarderingsmethodiek ook onmisbaar geweest voor het resultaat. Het streven is dat de geaggregeerde winst van de onderliggende bedrijven binnen een bandbreedte van 10-15% per jaar stijgt.

• Rendement Q1 2018: +9,7%
• Rendement laatste 5 jaar: 114%
• Gemiddeld jaarlijks rendement afgelopen tien jaar sinds oprichting: 13,3%
• Beheerd vermogen in het fonds circa 300 mln euro**

In het afgelopen kwartaal heeft Juno enkele nieuwe bedrijven aan de portefeuille toegevoegd. In februari werd een positie genomen in Technogym, een Italiaanse producent van premium fitnessapparatuur. Het bedrijf ging in 2016 naar de beurs en oprichter en ceo Nerio Alessandri heeft zijn aandelen aangehouden en heeft nog een belang van 51,7% in de onderneming. De markt van fitnessapparatuur groeit sterk en het bedrijf breidt uit richting de Verenigde Staten.

Een andere nieuwe naam is Paradox Interactive, ontwikkelaar en uitgever van computerspellen. Het Zweedse bedrijf, opgericht in 1999, is als ontwikkelaar succesvol geworden met strategiespellen met een historische invalshoek voor gebruik op de pc. Oprichter Frederik Wester houdt nog 33,4% van de aandelen. De games staan bekend om hun diepgang en uitdaging en zijn zeer populair binnen een niche van het gamende publiek. Bekende titels zijn bijvoorbeeld Europa Universalis IV, waar men de leiding over een land in de vroegmoderne tijd neemt en Hearts of Iron IV, waar men datzelfde doet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Van beide spellen zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

“Aanhoudend lage rentestanden gecombineerd met onze prudente verwachtingen voor toekomstige winstgroei, maken dat we optimistisch blijven voor zowel de korte en langere termijn en we vol vertrouwen uitkijken naar de komende tien jaar.”

Lennart Smits

Vooruitzichten

Frans Jurgens, directeur en medeoprichter van Juno: “Ondanks periodieke aandacht voor oplopende rentestanden, zien we daar momenteel erg weinig van. De rente op staatsobligaties blijft gewoon rond de 0,5% noteren. Dat de renteniveaus op termijn zullen normaliseren, is duidelijk. Wij zijn echter van mening dat de huidige lage niveaus nog lang kunnen aanhouden, ondanks eerste signalen van krapte op de arbeidsmarkt, vaak een goede indicatie van oplopende inflatie.”

Lennart Smits, directeur en medeoprichter van Juno: “Aanhoudend lage rentestanden gecombineerd met onze prudente verwachtingen voor toekomstige winstgroei, maken dat we optimistisch blijven voor zowel de korte en langere termijn en we vol vertrouwen uitkijken naar de komende tien jaar.”

De vijf grootste belangen in Juno Selection Fund zijn* de volgende bedrijven: SimCorp, Grenke, Sartorius, Brembo en Stratec.

*Per 30 maart 2018

**In totaal beheert Juno Investment Partners circa 450 mln euro in deze strategie, verdeeld over het Juno Selection Fund en via directe mandaten van institutionele klanten.


Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds was jarenlang gesloten voor verdere (bij)stortingen, maar is sinds april 2023 weer opengesteld voor bestaande participanten.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Kom langs

Onze participanten zijn altijd welkom, een afspraak is niet nodig. Nog geen participant en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We vertellen u graag meer.

Onze contactgegevens