Juno Continuation Fund

Juno Continuation Fund: 4e kwartaal 2021

Waarderingen voor veel aandelen op dit moment overdreven hoog

Juno Continuation Fund ziet euforie uit de markt verdwijnen

  • Onderliggende winstgroei van de portefeuille in 2021 boven verwachting
  • Fonds bleef in 2021 achter bij de markt als gevolg van populariteit van risicovollere aandelen
  • Fysiek op bezoek gaan bij bedrijven in 2022 eindelijk weer mogelijk
  • Verdere aandacht voor Scout24, ICON, Teleperformance, JustEatTakeaway en Temenos

Den Haag – 31 januari 2022 – Het Juno Continuation Fund vindt de waarderingen op de aandelenmarkten op dit moment hoog en ziet de eerste tekenen dat de euforie in de markt tot een einde komt. Het fonds, dat belegt in bedrijven met een voorspelbare hoge jaarlijkse winstgroei en een goed verdedigbaar marktaandeel, heeft het moeilijk gehad om aandelen van kwalitatief hoogwaardige bedrijven te vinden tegen redelijke waarderingen. Hierdoor was de cashpositie eind december 2021 dan ook relatief hoog.

In 2021 behaalde het Juno Continuation Fund een rendement van 5,4%. Het fonds bleef achter bij de MSCI Europe Mid Cap Index, die het jaar afsloot met een plus van 21,6%. Volgens Rob Deneke, lid van het beheerteam, was er in het afgelopen jaar te weinig oog voor risico’s en langere termijn overwegingen: “De grootste koersstijgingen in de bredere aandelenmarkten werden geboekt in sectoren waar het risico aanzienlijk is. Hierdoor is het soort bedrijven waarin wij bij voorkeur beleggen, met een voorspelbare en regelmatige groei, even wat minder geliefd. Dat is teleurstellend omdat de onderliggende portefeuille van het fonds in 2021 een blijvend goede winstgroei liet zien van 20%. Daarbij is ook van belang dat deze (familie)ondernemingen weinig tot geen schulden hebben en zich onafhankelijk kunnen ontwikkelen.”

“Als belegger zit je het beste bij die ondernemingen die werkelijk economische waarde creëren; en beter niet in aandelen die alleen een belofte voor de toekomst zijn.”

Rob Deneke

Deneke vindt het opvallend dat er praktisch geen analisten zijn die waarschuwende geluiden laten horen over de huidige waarderingen in de aandelenmarkten. “Wie spreekt er nog over koers-winstverhoudingen? Het is in een dergelijke markt echt zaak om in aandelen te zitten die ‘inhoud’ hebben en voor de komende jaren in staat zijn om hun winst stelselmatig te laten groeien. Als belegger zit je het beste bij die ondernemingen die werkelijk economische waarde creëren; en beter niet in aandelen die alleen een belofte voor de toekomst zijn.”

Weer op bedrijfsbezoek

Weten wat je koopt, gedegen onderzoek doen en daarbij fysiek op bezoek gaan bij bedrijven is essentieel aan onze investeringsstijl, daarom zijn we verheugd dat we naar verwachting in 2022 weer veel fysieke bedrijfsbezoeken kunnen afleggen”, aldus Duncan Siewe, lid van het beheerteam.

Scout24

In 2021 heeft het Juno Continuation Fund een positie genomen in Scout24, de Duitse equivalent van Funda. Juno volgt dit bedrijf al enige jaren en het aandeel kende in 2021 een zwak koersverloop. Dat maakte het mogelijk een positie op te bouwen tegen een redelijke waardering. Juno vindt Scout24 kansrijk vanwege de groei, de hoge operationele EBIT-marge (>40%) en een steeds innoverend productenpalet voor makelaars, consumenten in het huursegment en woningeigenaren.

De kwartaalrapportage treft u hier aan en het meest recente factsheet hier.


Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds was jarenlang gesloten voor verdere (bij)stortingen, maar is sinds april 2023 weer opengesteld voor bestaande participanten.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Kom langs

Onze participanten zijn altijd welkom, een afspraak is niet nodig. Nog geen participant en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We vertellen u graag meer.

Onze contactgegevens