Juno INVESTMENT PARTNERS

Juno Investment Partners Corona Update

20 maart 2020

In een periode waarin het welzijn van uw naasten het allerbelangrijkste is, is het logisch dat u zich misschien minder heeft beziggehouden met de voortgang van uw investering bij Juno Investment Partners. Toch kunnen we ons voorstellen dat de nieuwsberichten, waaronder de grote koerscorrecties op de beurzen, u zorgen baren. Daarom willen we u kort informeren hoe de zaken er momenteel voor staan.
 
In de maand februari hebben we voor het eerst actief in de portefeuilles ingegrepen. Posities waarvan we van mening waren dat ze een te sterke economische afhankelijkheid hadden van China en/of de gevolgen van een uitbraak van COVID-19 in Europa of de VS, hebben we toen sterk gereduceerd. Dit proces hebben we versneld doorgezet in de eerste twee weken van maart. Een deel van de daarbij vrijgekomen gelden hebben we geïnvesteerd in bedrijven waar we een zeer beperkt negatief, of zelfs een licht positief effect zien van deze pandemie, waaronder ook nieuwe posities die nu aantrekkelijk geprijsd waren. De portefeuilles hebben als gevolg van deze verkopen en aankopen, in korte tijd een verandering gekend in de weging van posities. Daarnaast houden we momenteel een relatief zeer hoog gewicht aan in cash (circa 30% in ieder van de fondsen).
 
Het ingrijpen in de samenstelling van de portefeuilles heeft echter niet kunnen voorkomen dat ook de twee Juno fondsen nu een negatief rendement kennen. Op het moment van schrijven staan deze beiden op een performance van -12% voor de maand maart (voor het hele jaar 2020: -18% voor het Juno Continuation Fund en -20% voor het Juno Selection Fund). De dagelijkse schommelingen in de beurskoersen zijn extreem en we kunnen ons voorstellen dat dat ook nog wel enige tijd zo blijft.
 
Nadat in eerste instantie aandelen van alle bedrijven in de verkoop werden gedaan, zien we dat beleggers intussen meer selectief zijn geworden. Aandelen van bedrijven die duidelijk minder, of niet, geraakt worden door vraaguitval worden weer gekocht. We hopen dat wij dat denkproces voor een deel vóór zijn geweest en de portefeuille al eerder goed gepositioneerd hebben. We hebben daartoe een goed gevulde ‘oorlogskas’ met contanten, die we zorgvuldig zullen gebruiken voor de aankoop van aandelen van bedrijven die nu uitzonderlijk interessant geprijsd zijn.
 
We zijn met een relatief klein team bij Juno en daardoor kwetsbaar wanneer collega’s door het virus getroffen worden. We werken daarom in drie teams, waarbij steeds maar één enkel team in ons kantoor aanwezig is. De afgelopen 1½ jaar hebben we fors geïnvesteerd in technologie, waardoor we nu op afstand veilig en efficiënt kunnen samenwerken, waarbij de strikte procedures in stand blijven. Het contact met de bedrijven waarin we investeren voor u verloopt efficiënt via conference-, en video calls. Zo blijven we goed op de hoogte van de ontwikkelingen in deze bijzondere tijden.
 
Hoewel het intellectueel uitdagend is in deze tijden, blijven we onze uiterste best doen om door de virus-onzekerheid heen te kijken en een zo goed mogelijk beeld te vormen wat we erna gaan aantreffen. De verdiencapaciteit van de ondernemingen in de portefeuilles blijft groot, de vraag naar hun diensten en producten aanhoudend sterk, ze hebben afdoende cash en hun schulden zijn verwaarloosbaar. Dat is een zeer sterke basis om weer te gaan opbouwen nadat we deze crisis achter ons hebben kunnen laten.
 
We zijn blij te kunnen vaststellen dat we slechts paar (kleine) uitschrijvingen zien bij het Selection Fund en zelfs enkele inschrijvingen bij het Continuation Fund. Mocht u nog verdere vragen hebben, drukken we u vooral op het hart om ons te bellen (070 240 0247) of te mailen (info@juno-invest.com). We staan uiteraard steeds graag voor u klaar en wensen u voor de komende tijd vooral een goede gezondheid.

 
Frans Jurgens                      Lennart Smits                            Rob Deneke
 
 
 

Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds was jarenlang gesloten voor verdere (bij)stortingen, maar is sinds april 2023 weer opengesteld voor bestaande participanten.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Kom langs

Onze participanten zijn altijd welkom, een afspraak is niet nodig. Nog geen participant en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We vertellen u graag meer.

Onze contactgegevens