Juno INVESTMENT PARTNERS

Artikel in De Telegraaf

Belegger in Familiebedrijven Weerstaat Crisis

Door BERNARD VOGELSANG

25 mei 2020 in FINANCIEEL

DEN HAAG – Het Nederlandse Juno Investment Partners belegt ruim een half miljard euro in beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Het is natuurlijk toeval, maar telkens als de vermogensbeheerder iets nieuws begint, volgt er een beurscrash.

Rob Deneke, Lennart Smits en Frans Jurgens beleggen in bedrijven waar de oprichter aan het roer staat of de familie van de grondlegger een belangrijke aandeelhouder is.

Ⓒ RENÉ OUDSHOORN

Juno is in 2007 namelijk opgericht aan de vooravond van de financiële crisis. En afgelopen februari is Juno begonnen met het beleggingsfonds Continuation Fund. Een maand later volgde de coronacrash op de beurzen. „De volgende keer dat we iets nieuws starten, zullen we iedereen van tevoren waarschuwen”, lacht mede-oprichter Frans Jurgens van Juno, dat overigens gevestigd is in een fraai historisch pand naast de Britse ambassade in Den Haag.

Klinkend rendement
Ondanks het slechte begin en de recente coronacrash heeft het Selection Fund van Juno in de afgelopen 12 jaar een klinkend rendement van bijna 300% behaald. Het fonds heeft dat bereikt door te beleggen in Europese bedrijven met een beurswaarde van €250 miljoen tot €4 miljard. Bij deze ondernemingen staat vaak de oprichter aan het roer of is de familie van de grondlegger een belangrijke aandeelhouder. Zij zijn gericht op de lange termijn, hebben meestal minder schulden dan de concurrentie en beschikken over een goed verdedigbare marktpositie en een hoge vrije kasstroom.

Jurgens en Lennart Smits, mede-oprichter van Juno, zijn lange termijn-beleggers. Maar vanwege de coronacrisis hebben zij vanaf begin dit jaar rigoureus ingegrepen in de portefeuille van het Selection Fund. Zij brachten hun belang fors terug in bedrijven waarvan de toekomst lastig voorspelbaar is geworden. Een voorbeeld daarvan is de Duitse concertkaartjesverkoper CTS Eventim, die met veel afgelaste evenementen kampt. Daarentegen is het belang van Juno in Paradox Interactive juist uitgebreid, omdat de Zweedse gamesproducent dit jaar veel nieuwe spellen lanceert en goed verdient aan thuisblijvers die massaal aan het spelen zijn geslagen.

In februari is Juno ook begonnen met het Continuation Fund, dat belegt in bedrijven die een maatje te groot zijn voor het Selection Fund en een beurswaarde hebben van maximaal €20 miljard. Het fonds is bij de start in het Franse callcenterconcern Teleperformance en de Zwitserse tandimplantatenfabrikant Straumann gestapt.

Just Eat Takeaway en Adyen
Het Continuation Fund belegt sinds kort ook in het Nederlandse maaltijdenbestelbedrijf Just Eat Takeaway. „De coronacrisis gaf ons de mogelijkheid om een positie in Just Eat Takeaway te nemen. De beurskoers kwam onder druk terwijl de belangrijke Duitse activiteiten duidelijk vooruitgang boeken en ook in Nederland positieve effecten van de lockdown zijn waar te nemen voor het bedrijf”, legt fondsbeheerder Rob Deneke uit.

Ook betalingsdienstverlener Adyen staat op de radar bij het Continuation Fund. „De beurswaarde van Adyen is momenteel natuurlijk hoger dan €20 miljard. Maar als die waarde daar nog eens onder komt, hebben wij ons huiswerk al gedaan”, benadrukt Deneke. „Wat voor ons tevens een rol speelt, is dat Adyen pas sinds 2018 beursgenoteerd is. We willen ook zien hoe het bedrijf het in slechtere tijden doet.”

Logitech
Het Continuation Fund heeft de coronacrash aangegrepen om aandelen in de Zwitserse hardwarefabrikant Logitech bij te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Deneke: „Nu we veel meer thuiswerken, is het ook tijd voor een nieuw toetsenbord, muis, luidspreker en hoofdtelefoon. Logitech profiteert daarvan.”

Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds was jarenlang gesloten voor verdere (bij)stortingen, maar is sinds april 2023 weer opengesteld voor bestaande participanten.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Kom langs

Onze participanten zijn altijd welkom, een afspraak is niet nodig. Nog geen participant en nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We vertellen u graag meer.

Onze contactgegevens