Nieuws

Juno Selection Fund: 4e Kw 2018

Juno Selection Fund optimistisch gestemd ondanks negatief rendement in 2018

Wassenaar – 28 januari 2019 – Het Juno Selection Fund heeft over het jaar 2018 een rendement behaald van -5,4%, voornamelijk als gevolg van het negatieve sentiment in het laatste kwartaal, toen het rendement sterk in het rood schoot.
 
Ondanks het negatieve rendement voor het hele jaar, slaagde Juno erin om in relatieve zin wel de verschillende indices voor blijven. De index van Europese kleine en middelgrote bedrijven, de EMIX Smaller European Companies Index, daalde met 14,5% voor het jaar. De Nederlandse AEX-index (met dividend geherinvesteerd) verloor ook meer, met een daling van 7,9%.
 
Het afgelopen jaar kende voor het Juno Selection Fund twee gezichten. Het fonds behaalde eind augustus zijn hoogste netto vermogenswaarde ooit en leek op een aantrekkelijk jaarrendement af te stevenen. Bovendien sloot het fonds vanwege een sterke instroom van additioneel vermogen van zijn klanten per 1 oktober voor bijstortingen, nadat eerder de deur al was dichtgegaan voor nieuwe klanten. Achteraf bezien een ongelukkig moment, omdat in de laatste drie maanden een stevige koerscorrectie op de aandelenbeurzen plaatsvond.
 
De correctie op de beurzen werd onder meer ingegeven door een verwachte vertraging in de economisch groei in China door de handelsoorlog en het directe effect daarvan op de winsten bij ondernemingen in Europa en de VS. Ook speelden de aanhoudende onzekerheid over de Brexit en de budgettaire discussies tussen Italië en de EU geen positieve rol.
 
Er zijn verscheidene negatieve impulsen geweest de laatste tijd, maar uiteindelijk zijn lagere winstverwachtingen de belangrijkste aanleiding van een dergelijke correctie. Volgens Frans Jurgens, portfolio manager en medeoprichter van het fonds ligt daarin echter juist de kracht van het Juno Selection Fund: “Wij selecteren onze bedrijven immers op basis van hun stabiele winstgroei, die onafhankelijk is van economische cycli. Wij staan intensief in contact met onze bedrijven en onze recente gesprekken met hen geven een hoge mate van vertrouwen in hun aanhoudende bovengemiddelde winstgroei. Die winstgroei is namelijk de belangrijkste motor achter toekomstige koersappreciatie.”
 
Zijn collega portfolio manager en medeoprichter Lennart Smits is derhalve optimistisch gestemd: “Niet alleen hebben we vertrouwen in de aanhoudend positieve onderliggende winstgroei van onze bedrijven over zowel 2018 als 2019, maar ook verder vooruitkijkend zien we een duidelijk bovengemiddelde winstgroei bij de vijftien (familie)bedrijven in het Juno Selection Fund. In het verleden zagen we steeds dat deze structureel aanhoudende winstgroei van de bedrijven in de portefeuille zich op termijn vertaalt in hogere beurskoersen. Daarom geloven we sterk in koersherstel en aansluitend verdere koersappreciatie van de bedrijven in de portefeuille.”
 
De portefeuille van het fonds telt momenteel 15 deelnemingen waarvan Grenke, Simcorp en Technogym de 3 grootste zijn.

Over het Juno Selection Fund en Juno Investment Partners
Het Juno Selection Fund investeert in aandelen van bijzondere Europese kleine- en middelgrote ondernemingen. Veelal zijn dit familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (gemiddeld meer dan vijf jaar) in de portefeuille. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een superieur beleggingsresultaat behaald.

Het Juno Selection Fund wordt beheerd door Juno Investment Partners. Juno Investment Partners beschikt over een AFM-vergunning voor discretionair vermogensbeheer voor directe mandaten. Het Juno Selection Fund is vrijgesteld van een vergunningsplicht.

www.juno-invest.com  

Voor de media, niet voor publicatie
Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit document, dan kunt u contact opnemen met Frans Gunnink van Sharpe International Communications via 020-820 86 41/06-29 541 542  frans.gunnink@sharpeinternational.com