Nieuws

Juno Selection Fund: 2e Kw 2021

Focus op achtergebleven aandelen maakt kwaliteitsbedrijven voorlopig minder gewild en dat biedt koopkansen

Juno Selection Fund boekt positief resultaat in tweede kwartaal

  • Het Juno Selection Fund heeft in het tweede kwartaal een rendement behaald van 4,4%.
  • De benchmark voor Europese kleine en middelgrote bedrijven, de EMIX Smaller European Companies Index, steeg in de afgelopen drie maanden met 5,6%.
  • Het kwartaalresultaat blijft achter bij de markt als gevolg van de huidige focus van beleggers op cyclische en achtergebleven aandelen, bedrijven die het fonds vanwege de risico’s ervan niet in portefeuille heeft.
  • Juno houdt onverminderd vast aan de strategie om in kwaliteitsaandelen met een voorspelbare winstgroei te beleggen omdat dat op de lange termijn de beste beleggingsresultaten levert bij een aanvaardbaar risico.

Den Haag – 26 juli 2021 – Het Juno Selection Fund heeft in het tweede kwartaal een rendement geboekt van 4,4%, waarmee het rendement over de eerste zes maanden uitkomt op 0,9%. De kwaliteitsaandelen in de portefeuille bleven achter bij de brede aandelenmarkt die op dit moment vooral wordt gekenmerkt door een stroom geld die richting cyclische of laaggeprijsde, achtergebleven bedrijven vloeit.

Die toestroom van geld heeft veel te maken met het economisch herstel en het ongebreidelde optimisme daarover. Aangezien renteniveaus zich vooralsnog op een laag niveau handhaven, brengen steeds meer beleggers spaargeld naar de beurs. Ze voelen zich daarbij gesterkt door koersniveaus die over een breed front stijgen. De afgelopen maanden lopen vooral de koersen op van bedrijven die eerder in 2020 fors moesten inleveren en nu in hoge mate afhankelijk zijn van een verder economisch herstel. Veel beleggers zien op dit moment veel rendementspotentieel in zulke aandelen.

Deze focus op cyclische en achtergebleven bedrijven is volgens de beheerders van het Juno Selection Fund niet zonder risico. Of dit economische herstel waarop beurzen nu vooruitlopen ook echt doorzet, is namelijk erg onzeker. Bovendien bestaat er brede discussie of het economische herstel niet gepaard gaat met een structureel hogere inflatie. Een stijgende inflatie kan gepaard gaan met een hogere rente. Mocht de rente gaan stijgen, dan zou een aantal van deze bedrijven, met veel schulden op de balans, wel eens flink in de problemen kunnen komen en beleggers betalen dan de prijs, zo denken de beheerders.

Voorspelbare winstgroei blijft cruciaal

Juno investeert in kleine en middelgrote Europese bedrijven zoals Biotage, de Zweedse producent van laboratoriumapparatuur en -benodigdheden, en het Deense Simcorp, een software leverancier voor grote vermogensbeheerders en centrale banken. Het fonds concentreert zich op bedrijven die goede resultaten boeken ongeacht het economisch klimaat. De voorspelbaarheid van die winsten is de kern van de beleggingsstrategie van Juno. In de huidige euforische aandelenmarkt blijft onze strategie weliswaar achter bij de markt, maar de aanhoudend goede winstgroei van onze bedrijven zal zich op termijn blijven vertalen in een aantrekkelijke koersappreciatie. De beheerders van het Juno Selection Fund kijken daarom vol vertrouwen naar de toekomst.

Frans Jurgens, beheerder van het Juno Selection Fund: “Aandelenkoersen zijn in het tweede kwartaal verder gestegen, waarbij vooral veel geld is gevloeid naar bedrijven die achterbleven en eigenlijk helemaal niet goed presteren of zwaar gefinancierd zijn. Veel partijen lijken simpelweg hun cash te willen beleggen en kijken naar onze mening te weinig naar de fundamenten van bedrijven. Financieel solide bedrijven die keer op keer een goede winstgroei tonen, staan daarbij eventjes minder in de belangstelling en dat merken we; de performance van het fonds blijft de afgelopen maanden achter bij dat van de markt. Alles dat voorspelbaar is, lijkt ineens saai en men stort zich op de meer cyclische bedrijven die nog aantrekkelijk geprijsd lijken. Zolang cash naar de beurs blijft stromen, werkt die strategie, maar dat tij gaat natuurlijk eens keren.”

De kwartaalrapportage treft u hier aan en de meest recente factsheet hier.


Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds is sinds 2018 gesloten voor verdere (bij)stortingen.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Voor de media, niet voor publicatie

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit document, dan kunt u contact opnemen met Frans Gunnink van Quality Source Communications via 020 – 244 48 77 / 06 – 29 541 542 of frans.gunnink@qualitysource.nl.