Nieuws

Juno Selection Fund: 3e KW 2020

Bedrijven in onderliggende portefeuille behalen aantrekkelijke winstgroei ondanks corona

Juno Selection Fund noteert na negen maanden +17,7% rendement

  • Juno Selection Fund ziet terug op sterk derde kwartaal (+16,9%)
  • Rendement over 2020 tot nu toe +17,7%
  • Europese index middelgrote en kleine ondernemingen na negen maanden op -9,4%
  • Sterke aanpassing portefeuille in maart en april werpt vruchten af
  • Rendement bereikt ondanks hoge cashreserves in de portefeuille
  • Winstgroei voor bedrijven in portefeuille aan bovenkant van historische bandbreedte

Den Haag – 16 oktober 2020

Frans Jurgens, beheerder van het Juno Selection Fund: “Rust, reinheid en regelmaat zijn niet alleen belangrijk bij de opvoeding van kinderen, maar ook bij Juno’s investeringsstijl gelden die drie principes. Rust is gelegen in de gedegen fundamentele research die maakt dat we ons niet door de waan van de dag gek laten maken. Reinheid is belangrijk in de beoordeling van de manier waarop de bedrijven waarin we beleggen, zaken doen. Regelmaat willen we terugzien bij de bedrijven in portefeuille: jaar na jaar een bovengemiddelde winstgroei tussen 10-15%. We hebben in maart en april stevig ingegrepen in onze portefeuille daar waar we die drie ‘R’s’ in gevaar zagen komen, en niet zonder resultaat.”

Lennart Smits, beheerder van het Juno Selection Fund: “Familiebedrijven vormen de kern van onze portefeuille, juist omdat bij die bedrijven de focus op de lange termijn ligt en het bedrijf aan strenge criteria voldoet. Je ziet dat die ondernemingen vaak een betere balans, weinig externe financiering en in zijn algemeen een sterke focus op vrije kasstromen hebben. Een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal is veelal een sterke indicatie dat bij een goed business model de toekomstige winstgroei voorspelbaar kan blijven. Bij die bedrijven in portefeuille blijkt het dit jaar -ondanks corona- inderdaad business as usual. Bij deelnemingen waar we ons daarover zorgen maakten, hebben we in maart en april ingegrepen en posities in bedrijven verkocht waar we al jaren tevreden medeaandeelhouder waren geweest. Een dergelijk actief ingrijpen op die schaal is ongebruikelijk, maar heeft wel een positief effect gehad. De bedrijven die we nu in de portefeuille hebben tonen gezamenlijk een sterke onderliggende winstgroei die zich dit jaar voor een deel heeft vertaald naar aantrekkelijke koersstijgingen.”


Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds is sinds 2018 gesloten voor verdere (bij)stortingen.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Voor de media, niet voor publicatie

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit document, dan kunt u contact opnemen met Frans Gunnink van Quality Source Communications via 020 – 244 48 77 / 06 – 29 541 542 of frans.gunnink@qualitysource.nl.