Nieuws

Juno Selection Fund: 2e KW 2020

Beleggingsstijl Juno werpt ook vruchten af bij economische tegenwind

Juno Selection Fund eindigt eerste halfjaar in de plus

  • Juno Selection Fund behaalt positief resultaat in eerste halfjaar, ondanks crisis
  • Beheerder grijpt ‘ongebruikelijk hard’ in in portefeuille
  • Posities in aandelen die sterker uit pandemiecrisis kunnen komen, zijn vergroot
  • Verwachting is dat onderliggende beleggingen in 2020 opnieuw goede winstgroei behalen

Den Haag – juli 2020 – Het Juno Selection Fund heeft in het tweede kwartaal het koersverlies van de eerste drie maanden volledig kunnen inlopen. Met een rendement van 19,8% over de drie maanden tot juli, staat er een plus van 0,8% op het bord voor het hele jaar 2020, ondanks de COVID 19-pandemie. De beleggingsstijl van Juno blijkt ook bij economische tegenwind zijn vruchten af te werpen.

Het rendement van het fonds blijft ook dit jaar ruimschoots voorlopen op de Europese aandelenmarkten, die meer last ondervinden van de huidige economische omstandigheden. De AEX (met geherinvesteerd dividend) staat na zes maanden voor het jaar 2020 op een verlies van -6,3% terwijl de index van kleine tot middelgrote Europese bedrijven, de EMIX Smaller Europe zelfs -14,5% verloor sinds begin van het jaar.

Lennart Smits, directeur en mede-oprichter van Juno: “In het nieuws zagen we dat bijna alle bedrijven die de afgelopen maanden hun faillissement aankondigden, grote schuldposities hadden. Juno heeft altijd al zeer strenge selectiecriteria voor de bedrijven die zij opneemt in de portefeuille. Een van die criteria is dat de die bedrijven niet tot nauwelijks belast mogen zijn met vreemd vermogen omdat dat in onze ogen altijd een belangrijk risicoverhogend effect heeft. Door de strenge selectie is onze portefeuille duidelijk beter bestand tegen economisch onzekere tijden, zeker in combinatie met de voorspelbare winstgroei van deze bedrijven, een ander belangrijk criterium.”

Juno heeft daarnaast een sterke voorkeur voor familiebedrijven, mede vanwege hun prudente managementstijl met oprechte focus op de lange termijn. Het is vooral in tijden van economische uitdagingen dat Juno zich hiermee extra onderscheidt van de markt. De beleggingsstijl van het Juno Selection Fund is sinds haar oprichting in januari 2008 zeer succesvol gebleken. In totaal heeft het fonds gemiddeld +12,1% per jaar gerendeerd. De eerdergenoemde EMIX Smaller Europe index voor kleine en middelgrote Europese bedrijven, toont over dezelfde periode (sinds 2008) een rendement van +4,8%.

Frans Jurgens, directeur en mede-oprichter van Juno: “Uiteraard zijn niet al Juno’s bedrijven immuun voor de problemen veroorzaakt door de lockdown en economische onzekerheid die eruit voortvloeit. In het begin van het jaar hadden wij daarom al ongebruikelijk hard ingegrepen in de portefeuille. Daarbij werden beleggingen in aandelen die naar onze mening goed, of zelfs sterker uit de pandemie-crisis zouden komen, versterkt. Verder zien we dat onze financieel sterke (familie)bedrijven de huidige situatie benutten om hun sterke marktposities verder uit te bouwen. Kijkend naar onze selectie van bedrijven in de portefeuille, verwachten we dat 2020 opnieuw een jaar is dat zij een aantrekkelijke winstgroei kunnen genereren. Uit het verleden weten we dat we die winstgroei op termijn zullen terugzien in hogere beurskoersen”.

De beheerder van het Juno Selection Fund blijft de markten en bedrijven geduldig en nauwlettend in de gaten houden om de aanwezige cashpositie op het juiste moment zorgvuldig te kunnen aanwenden.

Over Juno Investment Partners

Juno Investment Partners is opgericht in 2007 als volledig onafhankelijke fondsbeheerder en beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno is gespecialiseerd in de selectie van aandelen van uitzonderlijke beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Bedrijven die jaar na jaar een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldgraad en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van circa vijftien ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen blijven veelal voor langere tijd (meestal meer dan vijf jaar) in de portefeuille. De analisten/portfoliomanagers participeren allen ook zelf in de Juno fondsen.

Juno biedt haar klanten drie producten: Het Juno Selection Fund dat zich richt op een selectie van kleinere- en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, het Juno Continuation Fund voor middelgrote bedrijven en individueel vermogensbeheer in dezelfde investeringsstijl, middels ‘managed accounts’ voor grote vermogens.

In 2008 werd het Juno Selection Fund gelanceerd. Dit fonds investeert in aandelen van onderscheidende Europese kleine- en middelgrote ondernemingen met een initiële beurswaarde tussen €250 miljoen en €4 miljard. Met deze investeringsstijl is voor participanten van het Juno Selection Fund de afgelopen jaren een bovengemiddeld beleggingsresultaat behaald. Dit fonds is sinds 2018 gesloten voor verdere (bij)stortingen.

Dezelfde investeringsstrategie wordt toegepast bij het op 1 februari 2020 gelanceerde Juno Continuation Fund. Dit fonds richt zich op bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen €4 en €20 miljard ten tijde van initiële aankoop. Ook voor dit fonds geldt dat veelal familiebedrijven of ondernemingen waar een familie of het management zelf ook aandeelhouder is, geselecteerd worden.

Voor de media, niet voor publicatie

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit document, dan kunt u contact opnemen met Frans Gunnink van Quality Source Communications via 020 – 244 48 77 / 06 – 29 541 542 of frans.gunnink@qualitysource.nl.