NEWS

Article in Dutch Daily Newspaper “De Telegraaf” (in Dutch)

Belegger in Familiebedrijven Weerstaat Crisis

Door BERNARD VOGELSANG

25 mei 2020 in FINANCIEEL

DEN HAAG – Het Nederlandse Juno Investment Partners belegt ruim een half miljard euro in beursgenoteerde (familie)bedrijven in Europa. Het is natuurlijk toeval, maar telkens als de vermogensbeheerder iets nieuws begint, volgt er een beurscrash.Rob Deneke, Lennart Smits en Frans Jurgens beleggen in bedrijven waar de oprichter aan het roer staat of de familie van de grondlegger een belangrijke aandeelhouder is.

Ⓒ RENÉ OUDSHOORN

Juno is in 2007 namelijk opgericht aan de vooravond van de financiële crisis. En afgelopen februari is Juno begonnen met het beleggingsfonds Continuation Fund. Een maand later volgde de coronacrash op de beurzen. „De volgende keer dat we iets nieuws starten, zullen we iedereen van tevoren waarschuwen”, lacht mede-oprichter Frans Jurgens van Juno, dat overigens gevestigd is in een fraai historisch pand naast de Britse ambassade in Den Haag.

Klinkend rendement
Ondanks het slechte begin en de recente coronacrash heeft het Selection Fund van Juno in de afgelopen 12 jaar een klinkend rendement van bijna 300% behaald. Het fonds heeft dat bereikt door te beleggen in Europese bedrijven met een beurswaarde van €250 miljoen tot €4 miljard. Bij deze ondernemingen staat vaak de oprichter aan het roer of is de familie van de grondlegger een belangrijke aandeelhouder. Zij zijn gericht op de lange termijn, hebben meestal minder schulden dan de concurrentie en beschikken over een goed verdedigbare marktpositie en een hoge vrije kasstroom.

Jurgens en Lennart Smits, mede-oprichter van Juno, zijn lange termijn-beleggers. Maar vanwege de coronacrisis hebben zij vanaf begin dit jaar rigoureus ingegrepen in de portefeuille van het Selection Fund. Zij brachten hun belang fors terug in bedrijven waarvan de toekomst lastig voorspelbaar is geworden. Een voorbeeld daarvan is de Duitse concertkaartjesverkoper CTS Eventim, die met veel afgelaste evenementen kampt. Daarentegen is het belang van Juno in Paradox Interactive juist uitgebreid, omdat de Zweedse gamesproducent dit jaar veel nieuwe spellen lanceert en goed verdient aan thuisblijvers die massaal aan het spelen zijn geslagen.

In februari is Juno ook begonnen met het Continuation Fund, dat belegt in bedrijven die een maatje te groot zijn voor het Selection Fund en een beurswaarde hebben van maximaal €20 miljard. Het fonds is bij de start in het Franse callcenterconcern Teleperformance en de Zwitserse tandimplantatenfabrikant Straumann gestapt.

Just Eat Takeaway en Adyen
Het Continuation Fund belegt sinds kort ook in het Nederlandse maaltijdenbestelbedrijf Just Eat Takeaway. „De coronacrisis gaf ons de mogelijkheid om een positie in Just Eat Takeaway te nemen. De beurskoers kwam onder druk terwijl de belangrijke Duitse activiteiten duidelijk vooruitgang boeken en ook in Nederland positieve effecten van de lockdown zijn waar te nemen voor het bedrijf”, legt fondsbeheerder Rob Deneke uit.

Ook betalingsdienstverlener Adyen staat op de radar bij het Continuation Fund. „De beurswaarde van Adyen is momenteel natuurlijk hoger dan €20 miljard. Maar als die waarde daar nog eens onder komt, hebben wij ons huiswerk al gedaan”, benadrukt Deneke. „Wat voor ons tevens een rol speelt, is dat Adyen pas sinds 2018 beursgenoteerd is. We willen ook zien hoe het bedrijf het in slechtere tijden doet.”

Logitech
Het Continuation Fund heeft de coronacrash aangegrepen om aandelen in de Zwitserse hardwarefabrikant Logitech bij te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Deneke: „Nu we veel meer thuiswerken, is het ook tijd voor een nieuw toetsenbord, muis, luidspreker en hoofdtelefoon. Logitech profiteert daarvan.”